torsdag 3. januar 2013

Bokomtale bok 1


Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet

I boken "Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet" handler om et samfunn og  store beskrivelser om hvordan dette er organisert og bygd opp. Til og med gulvet i en gymsal blir beskrevet i detalj. Handlingen baseres rundt en familie bestående av faren Roy og sønnen Aksel, og Kjersti som jobber som primærkontakt for den handikappede eleven Siri. Gjennom boken følger vi deres hverdag i denne kommunen. Roy sliter med seg selv og sitt selvbilde og han prøver ofte å finne bekreftelse på hans eksistens. Kjerstis liv er til tider veldig krevende i spesialklassen. Hun får også etter hvert et forhold til taxisjåføren Morgan. Boken handler mye om drømmer, våre forhåpninger og livet. Selve samfunnet står sentralt. Alle deler av befolkningen får en plass i denne boken. Både bussjåføren, kjørelærer, sykepleier, rektor, elever og kronprinsen.

Jeg mener forfatterens prosjekt er å fremheve selve samfunnet og dets eksistens. De store kontrastene og hvordan nye sider av en kommune og personer kommer frem i lyset. Å gi hverdagslivet et ansikt.

Innholdet er preget av mye skildringer, beskrivelser og sammenlikninger. Handlingen svermer rundt hverdagslivet i en kommune og i et samfunn. Karakterene er beskrevet og fremhevet som noe helt naturlig hvor vi får vite hva de tenker, gjør og handler, kanskje i overkant mye? Miljøet er beskrevet i stor grad som noe vanlig, men også hvordan dette påvirker oss som mennesker. Spesielt mener jeg dette kommer tydelig frem med tanke på Siri som er funksjonshemmet. Hvordan hun takler samfunnet som er organisert og bygd opp for "vanlige" mennesker. Nye ansikter, nye sider ved vårt hverdagsliv og hvordan kontrastene i et samfunn påvirker oss ulikt. Tempoet i handlingen kunne ofte virke veldig sakte, andre ganger litt kjappere. Dette mener jeg fremhever budskapet og karakterene i boken.

Jeg mener boken var interessant og fikk frem prosjektet i boken på en ny og original måte. Boken var billedlig og litterær, men likevel gav den handlingen, hverdagen og karakterene sin egen profil og sitt eget ansikt i en helt vanlig kommune i et helt vanlig samfunn. 

2 kommentarer:

  1. Godt innlegg. Du klarer uten tvil å få frem hva denne romanen handler om. Setningen «selve samfunnet står sentralt» er i seg selv veldig beskrivende.

    SvarSlett
  2. Denne sjangeren mestrer du godt. En oversiktlig og fin blogg. Synes spesielt presentasjonen av deg /prosjektet er bra. Dette blogginnlegget er også fint. Synes du formulerer det du tenker er forfatterens prosjekt, på en god måte.

    SvarSlett